ניהול תזרים מזומנים לעסק
כשזה מגיע לניהול כספים בעסק, רוב בעלי העסקים בוחרים להעביר את המשימה למישהו אחר, מנהל כספים, אחראית גביה או לרואה חשבון – הסיבה העיקרית ברוב המקרים היא חוסר ידע או פחד ממספרים ומחסומים תודעתיים כמו ״אני לא טוב במספרים״, במאמר זה אנחנו נדבר על החשיבות של ניהול תזרים מזומנים בעסק, מהו תזרים מזומנים ואיך כל אחד יכול לעשות זאת בעצמו!
קרה לכם פעם שנתתם צ'ק לספק אך הוא לא נפרע במועד שבו הוא נרשם? יכול להיות שזה הכניס אותכם לחריגה שלא ציפיתם לה? מקרה זה ועוד רבים דומים בתחום הפיננסי יכולים לקרות בכל עסק, בין אם מדובר בעסק זעיר של אדם אחד, ובין אם מדובר בחנות המעסיקה צוות גדול של עובדים. תזרים מזומנים הוא הכלי שבא לפתור בעיות מסוג זה, הוא מאפשר לקחת שליטה מלאה על ניהול תזרים המזומנים בעסק באופן מדויק וקפדני במטרה לייצר רווחיות, כסף נזיל ויציבות, וכן למנוע מקרים מסוג זה.
אז, מהו תזרים מזומנים, למה זה חשוב לכל עסק, מה הוא כולל ועל מה רצוי להקפיד בזמן ניהול תזרים מזומנים של עסק?
תזרים מזומנים – מהו?
במשפט אחד: תזרים מזומנים הוא מונח מתחום הניהול והחשבונאות המתייחס לסך כל ההוצאות וההכנסות שהתרחשו בעסק בתקופה מסוימת.
משמעותו של תזרים מזומנים היא הזרימה של כסף בעסק, הוא מאורגן לפי תאריכים של כל פעולה שקרתה או עתידה לקרות, חשוב לציין כי זה לא מחייב רק כסף מזומן, אלא כל סכום שמופיע בחשבון של העסק שהוא כולל את כל הסכומים שהתקבלו בעסק – התקבולים או ההכנסות, והסכומים ששולמו על ידו – התשלומים או ההוצאות.
- תקבולים או הכנסות: כל סכום שנכנס לעסק בעבור פעילות עסקית, מוצרים ושירותים שהוא מוכר ומשלם על הוצאותיו. תקבולים יכולים להיות גם השקעה חיצונית בעסק או הלוואות שהעסק קיבל מגורם חיצוני.
- תשלומים או הוצאות: תשלומים ששילם העסק בתמורה לפעילות שוטפת, כמו: תשלום לספקים, שכירות, שכר עובדים, רכש וציוד, החזרת הלוואות ועוד.
כספים המתקבלים בעסק משמשים לתשלום ההתחייבויות הכספיות. בעל עסק חייב לאזן בין ההכנסות להוצאות באמצעות ניהול תזרים מזומנים כדי להבטיח עמידה בהתחייבויות הכספיות של העסק, תוך שמירה על אחוז הרווחיות הרצוי בעסק. חשוב לציין כי מומלץ לבצע מעקב באופן שבועי או חודשי ויש עסקים שזה צריך לקרות באופן יומי, במיוחד עסקים שמתנהלים לרוב עם כסף מזומן.
מה נכלל בתזרים מזומנים?
תזרים מזומנים כולל תשלומים ותקבולים של החברה או העסק, גם את אלה שהיו אמורים להתקבל או לצאת ולא בוצעו והמועד עבר. תשלומים ותקבולים שאמורים לצאת אינם משפיעים על המצב הנוכחי של העסק אך יש להם חשיבות גדולה מאוד בתכנון ובצעדים העתידיים, זה מכיוון שברגע שבעל עסק רוצה להתחייב לתשלום מסוים בתאריך כלשהו בעתיד, חשוב לדעת אם יש לרשותו הסכום הדרוש באמצעות ניהול טוב ומאורגן של ההכנסות העתידיות. אם דו״ח מראה על כך שיכולה להתעורר בעיה, יש מספיק זמן כדי לפתור זאת באמצעות ייעוץ עסקי פיננסי מקצועי ולמצוא מקורות אשראי אחרים.
להלן הנקודות החשובות לציון בתזרים המזומנים:
- מצב היתרונות בחשבונות הבנק: זוהי נקודת המוצא של תחזית תזרים מזומנים היא מצב היתרות בחשבונות הבנקים וכן רמת ניצול האשראי שהעסק קיבל בבנק.
- תשלומים צפויים: הערכת ההוצאות הצפויות לעסק על פני תקופה מסוימת, חשוב למפות את כל ההוצאות, הקבועות והמשתנות בהתאם לתאריך התשלום הצפוי שלהן. לדוגמא: שכר לעובדים, שכירות, תשלום לספקים ועוד.
- הערכת תקבולים או הכנסות: הערכה של הכספים שיתקבלו בעסק בתקופת התחזית על ידי ניתוח מקורות ההכנסה מבחינת תאריכי גביה מלקוחות, צפי הזמנות מלקוחות במידה ורלוונטי לסוג העסק, צפי עליות וירידות במחירים, עונתיות ועוד.
- תחזית פירעון הלוואות: מיפוי הלוואות של העסק לבנקים ולגורמים אחרים. לכל הלוואה לוח סילוקין והעסק יודע מראש את גובה ההחזר של ההלוואות ואת תאריך הפירעון.
- תוכניות לחידוש והתרחבות העסק: במידה והעסק צפוי להתפתח ובאופק עומדות תוכניות להרחבה, שדרוג והחלפת ציוד, השקת מוצר חדש, הרחבת פעילות קיימת, מעבר למקום חדש. כל דבר אחר שמחייב השקעה של כספים
תזרים מזומנים חיובי ושלילי, ואיך עובדים עם זה?
- תזרים מזומנים חיובי: זהו המצב האידיאלי שכל עסק צריך לשאוף אליו, זה קורה כאשר סכום הכסף שנכנס לעסק מעיסקאות ותשלומים של לקוחות, הוא יותר גבוה מסכום הכסף שיוצא מהעסק כגון משכורות, תשלום לספקים ועוד. השגת תזרים מזומנים חיובי אינו דבר פשוט והוא מצריך עבודה מדויקת ועקבית אחר זרימת הכסף בעסק, כיום ישנם לא מעט תוכנות לניהול תזרים מזומנים, דבר שפותר אותנו מלעבוד עם אקסל ומעביר אותנו לעבוד עם ממשק אינטרנטי חכם שחוסך זמן ובעיקר טעויות בניהול תזרים מזומנים.
- תזרים מזומנים שלילי: זה קורה כאשר התשלומים שלכם הינם יותר גבוהים מההכנסות, מצב זה הינו בעייתי במיוחד אם זה נמשך לאורך זמן. ישנם צעדים ופעולות שניתן לנקוט בהם כדי לצאת מתזרים מזומנים שלילי, הצעד החכם ביותר יהיה לקחת שירותי יועץ עסקי כדי לתקן את המצב ולייצר או לאסוף יותר מזומנים תוך שמירה או קיצוץ בהוצאות.
תזרים מזומנים למי זה מתאים?
כל עסק החל מעסק זעיר ועד לחברה או איגוד, צריכים לנהל תזרים מזומנים. כלי זה הינו חיוני לקיומו של כל עסק, במאמר זה הבהרנו את החשיבות של ניהול תזרים מזומנים וכמה זה תורם לעסק. נוסיף על כך, כי קיימים לא מעט מקרים שבהם העסק נראה רווחי ומצליח על פניו, אך לאחר בדיקת תזרים המזומנים מתקבלת תמונה שונה לחלוטין, אנחנו קוראים לזה ״אשליית הרווח בעסקים״, וזה מכיוון שמרבית העסקים עוקבים אחר הרווח של העסק ולא אחר תזרים המזומנים דבר שמונע מהם לקבל תמונה אמיתית על מצב הפיננסים בעסק.
לסיכום, ניהול תזרים מזומנים חיוני לקיומו של כל עסק, תוכנה לניהול תזרים מזומנים מומלצת ומעקב של איש מקצוע כמו יועץ עסקי או מנהל כספים, יבצעו עבור העסק את הניהול השוטף של תזרים המזומנים ובעזרתם יידע בעל העסק את מצבו הפיננסי בכל עת, הוא יוכל לזהות נקודות תורפה ולחזק אותן או להרחיב פעילות אשר תורמת למצב המזומנים בעסק.