בואו נודה באמת – אין לנו מושג כיצד לנהל את הכספים שלנו. לא ברובד האישי, לא ברובד המקצועי ולא ברובד העסקי. לא עשינו תואר ראשון בכלכלה (כנראה), לא למדנו ראיית לחשבון, לא התחלנו את העסק מתוך משרה של מנהל כספים. שאגב, תפקידו הוא לדעת מה קורה בעסק מבחינה פיננסית. אז מה קורה, מה נעשה, איך נתחשבן על החשבונות שלנו? ובכן, ניהול כספים זה לא עניין של מה בכך וניתן בקלות להבין כמה מושגי יסוד כדי להתחיל לראות מה חשוב, מה לא ומה אנחנו באמת רוצים לעשות בנוגע לזה.
למה לנהל כספים בחברה?
ראשית כל, אנחנו כנראה רוצים להתמקצע בניהול כספים כדי לשפר את מדד היעילות העסקית שלי, לעשות אופטימיזציה לרווחים, לקבל החלטות כלכליות נכונות יותר, להפריד באופן מיטיב (חשוב) יותר בין החשבון הפרטי לעסקי, לתכנן יותר טוב את ההתנהלות הפיננסית ובאופן כללי דווקא כן להכיר את המצב הכלכלי של החברה לעומקו. אין סיבה שמישהו מאיתנו לא ייראה את המצב הכלכלי והכספי של החברה שלו כדבר דיי קל ופשוט לעסוק בו, אפילו אם הוא מערב נתונים, מספרים ומינוחים, אשר אינם בהכרח מובנים. גם אם יש משימות בוערות, ודד ליינים וכן הלאה – תמיד אפשר להשקיע קצת זמן ומאמץ, אולי בעזרה של איזה יועץ עסקי, לא רק כדי לדעת מה קורה מבחינה פיננסית בעסק, אלא להבין איך לקרוא את המפה. ניתן להשקיע בזה זמן, להבין את החשיבות של זה – ולעשות את זה נכון.
ניהול כספים למתחילים – התחלנו.
מה הסיפור של דוחות כלכליים? ובכן, הם פשוט מציגים נתונים פיננסיים קונקרטיים באופן ברור, בהיר ובתקווה גם מדויק. זה למעשה דוחות אחרים מאלו שאפשר לקבל מרואי החשבון, שנקראים דוחות שנתיים. רואי חשבון יכולים לתרום להקטנת חבות מס ולקבלת תמונת מצב כלכלית באופן כללי – אך הוא לא אמור לייעץ כמנהל כספים בעסק, וכנראה עדיף לקבל תמונת מצב באופן מידי ולהחליט החלטות פיננסיות מושכלות, מבלי להסתמך על שירותיו – אם זה לא חלק מהתחומים שהוא אמון עליהם במסגרת העסקית של מעורבותו. אם כן – אז היידה. אם לא – אולי עדיף להבין איך מתמקצעים בזה לבד, או לפחות נעזרים ביועץ עסקי ו/או פיננסי/כלכלי שיכול לתת בהירות ותבונה באשר לדרך התנהלות פיננסית "נכונה".
למעשה, דוחות כלכליים שיוצאים באופן שוטף אחת לחודש, אלו דוחות שבאמת ניתן לקרוא ולהבין. יש יועצים עסקיים שיכולים לעזור בלהכין אותם, כמו גם ללמד מה הם מספרים ואף להכין הסברים להם שקל לקרוא – לפחות עד שבעל עסק יידע לעשות זאת בעצמו. פשוט כדי להבין מה כל סעיף אומר ושתהיינה האפשרות לעשות שימוש בנותנים המופיעם, שאמורים להיות באמת רלוונטיים להתנהלות השוטפת, מציגים את התמונה המדויקת בזמן אמת, עוזרים להבין מה בערך קורה בחברה כעת, מה הן ההתחייבויות ומה הן ההכנסות הצפויות להיכנס בקרוב והלאה מכאן. זה למעשה יכול לספק הרבה קרקע להתנהלות כלכלית נכונה – כי קל לצפות מה מתבקש, מה יש לייצר, מה יש לא לייצר – ובכלל, לתרום לתכנית העסקית באופן משמעותי, שכן אפשר לדעת איפה החברה עומדת באשר להתחייבויות שלה ולמטרות שלה וזה נפלא לו רוצים להיכנס ולנצל הזדמנויות עסקיות חדשות – כדי לדעת איפה החברה עומדת ואם יש עניין באמת ללכת על זה או שלא, כלומר, אם יש בנמצא משאבים שיכולים לגבות את הבחירה כעת.
הקרקע להחלטות המושכלות
באופן כללי, לקבל החלטות מושכלות בעניין מימון, השקעות, פרסום, כוח אדם, שווקים, ייצור, ניצול הזדמנויות וכן הלאה –אגב, חללי עבודה משותפים – זו הבחירה הטובה ביותר עבור חברות חדשות ועסקים קטנים. משרד מודרני העונה על הדרישות שלך הוא אחד המרכיבים להצלחת החברה. פשוט כי יודעים יותר "מה קורה" בקרקע. זה נפלא.
למעשה, זה לא כל כך שונה מתזרים מזומנים, שהוא למעשה גם כן מספק תמונת מצב של מה הן ההתחייבויות, ההוצאות וההכנסות הצפויות – ועל כן יכול לאפשר איזשהו רפרנס מעשי שניתן להתייחס אליו ולקבל החלטות בהתאם, כדי לשמור על איזון ובריאות העסק – בין אם זה אומר להתקשר לבנק להגיד שצריך כך וכך, או לגבות את הכספים הממתנים מלקוחות קיימים – וכן הלאה קמפיינים ופרויקטים שניתן ליצור כאשר יודעים מה זמין ונגיש בכל רגע נתון. על כן, כאשר יודעים ומבינים את המצב הפיננסי לאשורו – קל יותר לראות איפה נמצאים באותה עת ומה ניתן לעשות כדי להתרחב מהמצב הקיים. תודה על קריאתך.