עסק שמבקש הבראת עסקים וחברות, זה עסק שכרגע חווה תזרים הכנסות לא אופטימלי. אולי ההוצאות הן מעבר למצופה, אולי ההכנסות הן לא בדיוק כפי שמצופה – בכל אופן, עצם ההתבוננות באספקטים שונים של ניהול החברה, יכול להצביע על אלמנטים שניתן לעשות להם אופטימיזציה כדי לקבל יעילות הן בדרך בה ההוצאות מתנהלות והן בדרך בה ההכנסות מגיעות (ובהמוניהן).
הבראת עסקים נעשית בדרך כלל על ידי יועץ עסקי חיצוני לחברה, או פשוט על ידי בעל מקצוע מיומן שכנראה מגיע מחוץ לחברה – מסיבה מאוד פשוטה, שאם בעל המקצוע המיומן והנחוץ לתהליך זה היה כבר חלק מצוות העובדים הנוכחי של החברה – הוא כנראה היה מרים נורת אזהרה מוקדם יותר, מביא את העניין לתשומת ליבם של בעלי העניין ולמעשה מזיז הרים כדי לוודא ששמים לב לפנייתו. עקב כך שזה לא קרה, אחרת לא הייתה עולה בקשה להבראת עסקים וחברות, ניתן להניח שבעל מקצוע פנימי לחברה לא בנמצא. אם כן אפשר לבדוק אם יש מחוצה לה אחד מתאים.
אסטרטגיה להבראת עסקים
מהי האסטרטגיה הנכונה להבראת העסק? יש לכך כל מיני ווריאציות. העקרון המנחה, שנציג כאן – הוא זה שמאפשר שקיפות מלאה בנוגע למצב הקיים, תוך הבנה ופענוח של מה שמתרחש בפועל כשלבסוף מצליח לייצר ולהפיק תכנית פעולה שיכולה להוביל לשלב הבא, לטובת יישום והפקת שינויים דה פקטו שיכולים להביא את החברה למצב האופטימלי והמאוזן שלה.
אסטרטגיה להבראת עסקים יכולה לעסוק בין היתר באספקטים שח הוצאות, הכנסות, תמחור, כלי ניהול, ניהול תזרים מזומנים, כוח העובדים, מחלקת השיווק, המכירות, הגביה ושלל סוגי ודרכי מימון. וכמובן, עוד רבים וטובים. יש באמת המון גורמים שניתן להתמקד ולהתרכז בהם, ואילו אלה שציינו לעיל הם אלו שסביר שאסטרטגיה להבראת עסקים תתמקד בהם – כי הם למעשה הלחם והחמאה של ההכנסות והוצאות החברה, שיחדיו מאפשרות להגדיר איזשהו בסיס לרווחים המתקבלים מפעילותה. על כן, אם באמת נצלול לתוך כל אספקט, נוכל לזהות מקומות בהם יש עלויות שהן פשוט לא הכרחיות וניתן לקצץ בהן (באופן רחום, קשוב, חומל וחכם – לא מתחכם, עיוור וטיפשי), כך שהמקומות הללו מקבלים רק את הכספים שהם צריכים כדי לשרוד ולשגשג ושום מטבע לא מתבזבז. למעשה, ג'ון לוק – אחד מהאבות המייסדים של אמריקה, אמר באחד הכתבים שלו כי קניינו של אדם הוא התפוקה שלו, כלומר, אם אדם מרים פרי מהשדה – הפרי שייך לו. אם אדם משתמש בפרי כדי לשתול מזרעיו עץ תפוחים – העץ שייך לו. אך אם אדם מונע גישה לעץ תפוחים הזה, בעוד שיש לו כל כך הרבה תפוחים – יש כאן משהו לא בסדר. התפוח ההתחלתי היה שייך לנחלת הכלל. וכעת עץ התפוחים נועד לפרנס את האדם – רק עד למידה בה הוא צריך אותו. אם יש תפוחים שהאדם לא יכול, לא צריך וכנראה גם לא אמור לצרוך – ג'ון לוק אומר שזה לא נכון לו למנוע אותם מהאנשים – הוא בכל מקרה לא משתמש בהם. על כן, אם אנחנו משקיעים משאבים שלא לצורך, נותנים לאנשים תפוחים שהם לא צריכים ולא אמורים להשתמש בהם – אנחנו למעשה עושים שימוש לא נכון במשאבים שלנו ומגדלים לא נכון את העצים שברשותנו, כי אין לנו מחשבה בנוגע למה שאנחנו באמת צריכים, מה שאנחנו באמת יכולים לעשות בו שימוש.
למה חשוב שתהיה אסטרטגיה?
על כן, אסטרטגיה להבראת עסקים, תהא זו שמכתיבה קו מסוים של התבוננות במצב הקיים, כדי לבדוק מידה של הוצאות, תאפשר צמצום חכם של אלו בעוד שתבחן כיצד ניתן להבחין את ההכנסות בצורה אינטליגנטית, יעילה וערכית. למעשה, אם אין לבית עסק אסטרטגיה – איך הוא יידע כיצד לפעול? איך הוא יידע איך להתנהל באי אילו צמתים והתרחשויות? האסטרטגיה בפני עצמה היא מהותית, גם לעסק שלא מבקש תכנית הבראה – שכן היא מכתיבה את פעולתו ואת צפי גדילתו וצמיחתו לטווח זמן ארוך, מה שיכול להשפיע על ההחלטות שלוקח – כך שהן יעילות וממוקדות הצלחה, ומכוונות לייצר תזרים מזומנים חיובי באופן היעיל, המיטיב והמאוזן ביותר לכלל החברה. בלי אסטרטגיה – יש ניחושים, יש חוסר בהירות לגבי מה ניתן ונכון לעשות ובאופן כללי יש כל מיני התנסויות שהן יכולות להיות בבחינת בזבוז זמן וכסף – כי מדובר בהשקעת משאבים, זמן ואנרגיה אשר לא מכוונים ולא ממוקדים על דבר מה יחיד, שהוא בעדיפות מבחינת החברה. באופן דומה, אם חברה עוסקת בהבראה, סביר שהיא תרצה להתמקד על שינוי במצב הכלכלי שלה ועל פי כן הפעולות שלה יהיו מוכוונות מטרה זו, על פני להיות מפוזרות ללא היגיון וסיבה. האסטרטגיה להבראת העסק והחברה היא זו שרותמת את מעשי החברה כדי להגיע למצב של תזרים מזומנים חיובי ולהחיות את העסק למצבו האופטימלי והמאוזן.