מה יועץ עסקי היה אומר לך על איך לפתוח עסק?
כאשר עוסקים בפתיחת עסק, יש מספר דברים שצריך לבדוק. כמובן – יש את הרובד הטכני, האספקט של פשוט לפתוח אותו. במה נבחר – עוסק פטור, מורשה או חברה בע"מ? ובכן, פגישה עם רואה חשבון ו/או מנהל חשבונות יכולה לעזור לך בהיבט הזה. זה לא החלק הקריטי – ניתן לעשות את זה גם בלי ייעוץ, גם בלי להבין דבר בעסקים – פשוט לעמוד אל מול הרשויות המתאימות ולבקש שיפתחו לך תיק שיאפשר לך הרשאות עיסוק עסקיות. סה טו. זה ייקח זמן, קצת עמלות – אך בסופו של דבר עסקת בפתיחת עסק לכל דבר. לא בזה אנחנו עוסקים בכתבה זו – אלא בטיפים לפתיחת עסק, אשר מהווים את אבני הבוחן כדי לדעת ולבדוק אם רלוונטי לך לפתוח עסק – באשר לאם לקחת בחשבון את כל הרבדים המתבקשים טרם פתיחת העסק שלך. אנחנו שואפים שהכתבה הזאת תהיה דיי דומה למה שיועץ עסקי לעסקים היה אומר לך, לו היית מעלה בפניו את השאלה – "איך לפתוח עסק?".
טיפים לפתיחת עסק – האם זה רלוונטי לפתוח עסק?
ראשית כל, כדי לדעת אם רלוונטי לעסוק בפתיחת העסק – כדאי לבדוק כדאיות כלכלית. לא, לא כי כסף הוא העיקר או חזות הכל – אלא כי כסף מאפשר פעולות והתנהלות כלכלית בזירה העסקית ויכולה לאפשר הגשמת מטרות עסקיות רבות שיכול להיות שהן דווקא חברתיות ורגשיות במהותן. למעשה, אם ניקח בחשבון עמותות – שאין להן כוונה "להכניס רווח", הן עדיין מעוניינות "להכניס רווח", שכן זה מאפשר להן להעסיק בעלי מקצוע ולממן את המשך פעולתן. אז במקרה שלנו – אנחנו כנראה כן רוצים להתמקד ברווחים, כי בסופו של דבר יש דברים בממד ארץ שאנחנו רוצים לממן, על כן כדאי שהעסק יאפשר להכניס כספים בקלות ובפשטות, ואילו רק כדי שנוכל להמשיך להפעיל אותו. על כן במסגרת בדיקת כדאיות, נבדוק את ההיתכנות של פתיחת העסק בשלושה היבטים –
- כמה עולה לייצר, להפיק, לשווק את המוצר?
- וכמה פשוט וקל למכור את המוצר ברווח?
- האם יש תקציב, יכולות ומסוגלות להפעיל את העסק, לנהל ולפעול עימו?
מה חשוב לדעת טרם פתיחת עסק?
ראשית כל, כמה עולה לייצר ולשווק את המוצר זו שאלה מהותית – כי זה מצריך קיומם של כספים קודמים, שיש לדעת איך לגשת אליהם. בין אם במימון עצמי או מימון מבחוץ (כמו לדוגמה, האם לקחת הלוואה? סוג אחר של מימון). הכספים הללו יאפשרו להפיק את המוצר ולהביאו לשוק. לאחר מכן, תתכן היכולת למכור ואתו. על כן השאלה השנייה מתשאלת האם וכמה זה קל למכור את המוצר ברווח. אם זה מאתגר – זה לא סימן מבשר טובות לפתיחת העסק. אם זה קל – זה סימן נהדר לפתיחת העסק. ייתכן ממש שיועץ עסקי ומלווה תהליכים לעסקים ייקח את הרעיון בעצמו ויתחיל את המבצע בכוחות עצמו. לא, אנחנו צוחקים, אנחנו לא חושבים שזה יקרה. אלא אם כן זה רעיון ממש טוב (עדיין צוחקים).
לבסוף, האם יש תקציב ומסוגלות להפעיל את העסק, לנהל את העסק ולפעול עימו?
כלומר, מעבר למוצר – האם יש תקציב למצבת עובדים? או אם אין עובדים, האם יש תקציב לעבוד בעסק? שהרי "המחיר" לעבוד בעסק הוא זה שאם אדם היה עובד בעבודה שכירה – היה מקבל תשלום על השעות שהשקיע בעסק, שהרי במקרה זה הזמן שלו מושקע בעסק ולא בעבודה שכירה – על כן, האם האדם יכול לממן ולאפשר לעצמו לעבוד בעסק של עצמו? אלו הן שאלות, כדי לדעת אם ניתן להפעיל את המצבע הזה שנקרא עסק. במידה וכן – זה סימן טוב לפתיחת העסק. במידה וניתן אף להעסיק עובדים אף ישר מההתחלה – זה סימן טוב לפתיחת העסק. מה לגבי יכולות להפעיל את העסק ולנהל אותו? זה כבר הממון התפעולי, הניהולי. האם סביר שאדם ייעשה עבודה בלנהל את העסק, בלעקוב (וכמובן ליצור) תכנית כלכלית שתניע את העסק למטרות שלו? האם יש לו ניסיון יותר, ידע מקדים, הבנות רלוונטיות, כישורים? אם כן, זה כמובן סימן מעולה שיכול להפוך את הרעיון של פתיחת העסק לרעיון מצוין ומושך מאוד.
על כן, אלו הם רק כמה טיפים לפתיחת עסק, שיועץ עסקי היה יכול להעניק בשיחת ייעוץ וליווי עסקי לעסקים – אם היו שואלים אותו איך פותחים עסק. תודה על קריאתך.