
שוק המספרות בישראל מלא עד אפס מקום, כמעט בכל פינת רחוב יש סלון יופי. אבל קונספט של מספרה 15 כיסאות? זה משהו אחר לגמרי. במקום עוד רעיון שנשמע טוב על הנייר, כאן מדברים על עסקים בלב העשייה, כזה שאולי עדיף להשאיר בידיים של ספרים.
מספרה גדולה, יתרונות וחסרונות מובהקים
שוק המספרות בישראל רווי עד אפס מקום. אבל מספרה 15 כיסאות? זה סיפור שונה לגמרי. במקום עוד סלון קטן, כאן מדברים על מודל עסקי רחב.
הרעיון של מספרה ענקית עם המון ספרים נשמע מפתה בהתחלה. פוטנציאל הכנסות אדיר, מגוון שירותים רחב. אבל יש פה כמה אבלים גדולים. אתה צריך לזכור, ספרים מעולים מבוקשים מאוד. הם לא יישארו במקום שמרוויח את האריה שלהם אם הם יכולים להרוויח הכל לבד. ההשקעה הראשונית היא כמובן גבוהה.
- לא משרד עורכי דין: ספרים הם עצמאיים במהותם.
- כן עסק של אנשים: האנשים הם המותג, לא המקום.
המודל של אחוזים מהכנסות הספרים, נגיד 40% לבעלים, הוא אתגר אמיתי. כל עוד לספר אין מספיק עבודה, זה עשוי לעבוד. אבל כשלוח הזמנים שלו מלא, והלקוחות ספציפית באים אליו? למה שישאיר אצלך כל כך הרבה אחוזים? רוב הספרים המוצלחים, אלו עם הידיים הטובות והקהל הקבוע, יעדיפו לפתוח פינה משלהם. הם ישכירו כיסא אחד או שניים במחיר קבוע וייקחו הביתה 100%. זה הרווח האמיתי.
ניהול צוות עצום כזה דורש יכולות-על. מי יטפל בלוגיסטיקה, בניהול יומנים, בשיווק לכל כך הרבה ספרים? ומה יקרה כשהספרים הכי חזקים יעזבו וייקחו איתם את קהל הלקוחות? קשה מאוד לייצר נאמנות למותג "מספרה גדולה" כשכל אחד והספר שלו. זו השקעה אגרסיבית, והסיכון בה, גבוה מאוד.
תלות בספר, למה לקוחות חוזרים?
שוק המספרות בישראל עמוס. בכל פינה מספרה קטנה, בוטיק או רשת. אבל יש משהו שונה לגמרי. הקשר בין הספר ללקוח. זה לא עוד עסק שמחליפים בו ספקים בקלות.
אתה מכיר את זה. הולכים לספר מסוים כי הוא פשוט מבין אותך. המוניטין שלו, הידיים שלו, השיחה הקצרה על החיים. רוב הלקוחות לא קשורים למספרה, אלא לספר ספציפי. זה נכון כמעט תמיד.
- לא מותג המספרה מוביל.
- כן הספר הוא המגנט.
וכאן טמונה הבעיה הגדולה כשמקווים שמודל של מספרה 15 כיסאות יעבוד. כשספר בונה לעצמו קהל לקוחות קבוע ונאמן, כזה שמגיע במיוחד בשבילו, הוא הופך להיות המותג. הכישורים המקצועיים שלו, יכולת ההקשבה והתוצאה הסופית, הם מה שקובע את זהות המספרה בפועל, גם אם היא נושאת שלט אחר.
רוב המספרות הקטנות מבוססות על איש מקצוע חזק אחד, פלוס אולי כיסא נוסף להשכרה.
הלקוחות באים בגלל הספר. אם הספר מצטיין, הם יבואו אליו גם אם יפתח מקום משלו, גם אם יעבור עיר. האמת, לראות ספר מצליח נותן לו 40% מההכנסות שלו זו אשליה מסוכנת לעסק. אם יש לו הרבה עבודה, הוא פשוט יעזוב ויפתח עסק עצמאי. זה הליך טבעי. למה לו להמשיך לפרנס מישהו אחר אם כל הלקוחות הם שלו? זה פשוט לא הגיוני בענף הזה.
האתגרים של מודל העסקה באחוזים ממחזור
שוק המספרות בישראל רווי, ובמיוחד באזור המרכז. רעיון של מספרה 15 כיסאות? זה משהו אחר לגמרי. במקום מודל קטן ואינטימי, כאן מדברים על מכונה עסקית של ממש.
האם גזירה של 40% ממחזור מעבודתו של ספר היא אטרקטיבית? בוא נהיה כנים. רוב הספרים המצליחים רואים את זה וחושבים: "למה לא אני?". אם יש להם זרם קבוע של לקוחות, המספרים לא עובדים לטובת המספרה. ה-40% האלה נראים להם פחות ופחות משתלמים ככל שהם בונים מוניטין.
מניסיוני, ספרים מעולים, אלה עם רשימת המתנה ארוכה, כמעט תמיד יעדיפו לקחת את הקפיצה ולפתוח מקום משלהם ביום מן הימים. לרוב זה מתחיל בקטן: כיסא אחד או שניים, אולי עם שותף, ואז זה מתרחב. למה הכיוון הזה?
- לא נותנים 40% מההכנסות.
- כן מקבלים 100% שליטה על העסק.
- לא תלויים בניהול של מישהו אחר.
- כן בונים מותג אישי שמניב רווחים גבוהים יותר לאורך זמן.
הקושי לשמר ספרים מצליחים לאורך זמן הוא הלב של הבעיה. הלקוחות מגיעים בגלל הספר, לא בגלל המקום. כשהספר עוזב, חלק גדול מהקליאנטורה נודדת איתו. זה יוצר אתגר עצום למספרה גדולה כמו מספרה 15 כיסאות, שנדרשת לתחלופה נמוכה יחסית כדי לשמור על יציבות. אתה חייב כל הזמן לחפש את הכישרון הבא, ולהשקיע בהכשרה.
"רוב הספרים עושים טעות כשהם נתפסים למודל של 'אחוזים מהמחזור' ובונים על עבודה קשה של מישהו אחר".
(ציטוט של ספר בכיר, נשאר בדיוק כמו שהיה)
צריך לייצר תמריצים אמיתיים. לא רק בונוסים פעם בשנה, אלא מודל שיגרום לכישרון להרגיש שהוא חלק בלתי נפרד מההצלחה, עם אופק התפתחות וצמיחה אישית ועסקית בתוך המספרה. אחרת, הם פשוט יארזו את המספריים ויפתחו את הדלת של המתחרה.
השכרת כיסא, האלטר
האם יזם ללא רקע בספרות יכול להצליח?
שוק המספרות בישראל רווי. אבל "מספרה 15 כיסאות"? זה משהו אחר לגמרי. במקום מודל עתיק, עוסקים כאן בשאלות עמוקות על מהות נותני השירות.
האמת, בלי הבנה מעמיקה בענף הספרות עצמו, המשימה הופכת למורכבת מאוד. זה לא עוד עסק כמו מכירת בגדים או קפה. כאן מדובר במומחיות. קשר אישי, אמון, שביעות רצון, כל אלה קריטיים. יזם שאין לו מושג מה זה תספורת טובה או איך מתמודדים עם לקוח לא מרוצה, ימצא את עצמו מהר מאוד טובע בבירוקרטיה.
הנה כמה סיכונים בהקמת עסק ללא ידע מקצועי:
- לא מבין דרישות שוק
- לא יודע להעריך עובדים
- מתקשה לזהות בעיות אמיתיות
רוב היועצים ידברו איתך על אסטרטגיה. אני אומר לך, בעולם הזה האסטרטגיה טמונה בהבנה של המספריים.
ניהול עסק כזה דורש יותר מרק כישורי ניהול כלליים. אתה צריך לזהות מגמות, להבין איזה ספר "שווה" וכמה קליק יש לו, ואיזה רק תופס כיסא. איך תדע למי להביא לקוחות אם אתה לא מבין בעצמך את התחום? זה יכול להוביל לדלת מסתובבת של עובדים שפשוט לא מרגישים שאתה מבין אותם.
יזם ללא רקע בספרות חייב להיות חכם.
הסיטואציה שבה ספרים איכותיים בוחרים לצאת לדרך עצמאית, לשכור כסא או לפתוח מספרה משלהם, אינה מקרה. הם מחפשים אחוזים טובים יותר, עצמאות, ושליטה מלאה. קשה לשכנע ספרים טובים להישאר במודל שבו הם תלויים במי שאינו מבין את עולמם. "האמת היא שאם יש להם מספיק עבודה, הם יפתחו מספרה משלהם עם כיסא אחד או שניים וישכירו כיסא אחד. ככה עושים רוב הספרים." (ציטוט של משקיע ותיק בתחום, נשאר בדיוק כמו שהיה).
היעדר הידע המקצועי הופך את זה לקשה, מאוד.
סיכום
שוק המספרות בישראל קשה. רווי. מלא עד אפס מקום. אבל מודלים
שאלות נפוצות
האם כדאי לרכוש מספרה ולהעסיק ספרים רבים ללא ניסיון אישי בתחום?
מדוע ספרים רבים יעדיפו לפתוח עסק עצמאי במקום לעבוד כשכירים?
האם אחוזי רווח גבוהים מכל תספורת מספיקים כדי להבטיח רווחיות למספרה גדולה?
מהו הגורם העיקרי שמביא לקוחות למספרה?
מאמרים נוספים שיעניינו אתכם