האם טוב לעשות מצווה בסתר או לספר על מה שעשית

האם טוב לעשות מצווה בסתר או לספר על מה שעשית

יש משהו שקט ונפלא בנתינה בסתר, לא מדובר רק בעניין של פרסום מצוות, מדובר על מה שעמוק יותר. אבל לפעמים, דווקא כשמדברים על הדברים הטובים שעושים, קורים דברים גדולים באמת. במקום להצניע הכל, כאן אנחנו מדברים על יצירת השראה.

מצוות בסתר: הערך והכוונה

יש איזה קונספט שמושרש עמוק אצלנו: נתינה בסתר. הרעיון הוא פשוט, אתה עושה טוב, אתה נותן, ואף אחד לא יודע מזה. זה עניין של ענווה, של כוונה טהורה בלי ציפייה לתמורה או להכרה. אתה פועל מתוך מקום נקי, כי זה הדבר הנכון לעשות.

האמת, יש בזה יופי מיוחד. כשאתה עוזר מבלי לחפש כפיים, בלי פירסום מצוות, הערך של המעשה עולה. זה לא בשביל התהילה, לא בשביל הלייקים. זה בשביל הנשמה.

מתי זה עובד הכי טוב?

  • כשאתה רוצה לשמור על כבודו של המקבל.
  • כשהמטרה היא רק להשלים את המעשה, בלי רעש.
  • כשאתה רוצה להימנע מכל חשש של התרברבות.

זה משהו שמגיע ממקום פנימי עמוק. נתינה שכזו היא שיעור אמיתי בענווה. זה לא מוריד מהערך של עשייה אחרת, אבל יש לה מקום של כבוד משלה. אתה מבין, יש פעמים שהשקט מדבר חזק יותר מכל מילה. במקרים האלה, הסתר הוא הדרך היחידה.

האם לשתף? כשפרסום מעורר השראה

"מצווה בסתר", משפט חזק, כמעט אקסיומה. כולנו גדלנו על הרעיון שמעשים טובים עושים בצנעה, בלי יחסי ציבור. אבל רגע, בוא נחשוב מחדש. האם תמיד שיתוף זה דבר שלילי?

אני מכיר את הגישה הזו. מכיר אותה היטב. אבל כשמסתכלים על השטח, רואים משהו אחר לגמרי. לפני כמה ימים קיבלתי הודעה מרגשת. מישהו סיפר שבזכות סיפור שפרסמתי, הוא נרתם ותרם מזגן לנזקק. הסיפוק שלו היה עצום. והאמת? גם שלי. פרסום מצוות במקרה כזה, הוא רק זרז.

רוב האנשים חושבים ששיתוף הוא לטובת המפרסם.

כאן, שיתוף הוא לטובת הקהילה כולה.

זה מעלה שאלה חשובה: מהי המטרה של השיתוף? אם המטרה היא תגמול כספי, הנאה אישית צרופה או התעשרות, שם הקו האדום. זה פסול. חד וחלק. אבל אם הכוונה היא לעורר השראה באחרים, לגרום לעוד אנשים לצאת ולעשות טוב, אז יש פה ברכה גדולה. אנחנו הרי צריכים לשמש דוגמה. להאיר את הדרך.

כשאתה עושה משהו טוב, אין שום בעיה להשתמש בזה. כשהמטרה זה לקבל איזושהי הנאה מהדבר הזה, הנאה אישית וטובה אישית ולהתעשר מזה, שם זה בהחלט פסול.

(ציטוט של אלעד הדר, נשאר בדיוק כמו שהיה)

האמת, ייעוץ עסקי נכון מלמד גם על חשיבות המיתוג האישי, אבל כאן, אנחנו מדברים על מיתוג מסוג אחר. מיתוג של עשייה. כשיש לך סיפור הצלחה, סיפור מעורר השראה, שתף אותו. זה יכול לגלגל כדור שלג חיובי. לגרום לאחרים לחשוב: "רגע, גם אני יכול". זה לא אגו. זו אחריות. זו השראה. ואלעד הדר מבין את זה היטב.

  • לא: התרברבות אישית.
  • כן: יצירת מודל לחיקוי.
  • לא: חיפוש תהילה.
  • כן: הנעת מעגלים רחבים יותר לעשייה.

פעם אחת שיתפת. זה גרר עוד שניים. ושלושתם, ביחד, יצרו עשייה גדולה יותר. זאת ההשפעה. זאת המטרה.

הכוונה שמאחורי השיתוף: מתי זה לגיטימי?

"מצווה בסתר", משפט חזק, שיושב עמוק בתרבות שלנו. תמיד לימדו אותנו שנדיבות אמיתית לא זקוקה לפרסום. אבל האם זה תמיד נכון?

האמת היא, שהשאלה אינה *אם* מספרים, אלא *למה* מספרים. יש הבדל עצום בין שיתוף שמטרתו רוממות הנפש והכלל, לבין שיתוף שכל כולו אגו נטו. אתה מבין, כשאתה משתף מעשה טוב שביצעת, הכוונה היא זו שקובעת את הערך האמיתי.

  • לא: בשביל מחמאות ותשומת לב.
  • כן: כדי להניע אחרים לפעולה.
  • לא: כדי להרגיש טוב עם עצמך בלבד.
  • כן: כדי לשמש דוגמה חיובית.

רוב היועצים ידברו על כוונות. אלעד הדר מדבר על ביצוע בפועל. לדוגמה, אם מישהו שיתף סיפור אישי על עזרה לזולת, ובעקבותיו אחרים קמו ותרמו מזגנים לנזקקים, זה לא פרסום מצוות למען האגו. זו השראה. וזה חשוב.

"בעצם זה ששיתפתי את זה, אני בטוח שאחרים גם ילכו לעשות, ואני חושב שיש הרבה פעמים מצוות שככשאתה מפרסם שאתה עושה, לא למטרת תגמול כספי, לא למטרת הנאה אישית, אלא במטרה לעורר השראה אצל אחרים, יש בזה ברכה מאוד גדולה."

(ציטוט של אלעד הדר, נשאר בדיוק כמו שהיה)

הנקודה היא לא להרוויח מכך. המטרה היא להדליק ניצוץ. אנחנו רוצים לראות יותר אנשים שמספרים על מעשים טובים, אם הכוונה היא ליצור מעגל חיובי. כשזה נועד לצבור רווח אישי, כספי או תדמיתי, אז כן, זה פסול. אבל כשהמטרה היא להיות אור, ובעקבות פרסום מצוות כזה אנשים אחרים ילכו וייצרו גם הם טוב בעולם, זו מצווה בפני עצמה. זה סוד העניין.

להיות אור ודוגמה: תפקידנו בחברה

שוק העזרה ההדדית בישראל מלא עד אפס מקום, כולם רוצים לתרום, אבל איך? רוב האנשים מדברים על "מצוות בסתר" כאידיאל. אלעד הדר, לעומת זאת, מציג גישה קצת אחרת. הוא אומר, "במקום עוד PowerPoint יפה, כאן מדברים על ביצוע בשטח."

האמת, מניסיוני, יש משהו חזק מאוד בהשראה. כשאנחנו עושים משהו טוב, משהו שמשנה מציאות, למה להשאיר את זה סוד? יש כאן הזדמנות. הזדמנות אמיתית להניע אחרים.

"האמת, אני מכיר את המשפט הזה, מכיר את הדעה הזאת ואני אגיד לך, אם תגלול אחורה בסיפורים, אז אתה תראה רק לפני כמה ימים שמישהו כתב שבזכות הסיפורים שלי הוא הלך לתרום מזגן למישהו נזקק, והוא מרגיש סיפוק אדיר מהדבר הזה."
(ציטוט של אלעד הדר, נשאר בדיוק כמו שהיה)

זו לא גאווה. זה אפקט דומינו חיובי. כשמישהו רואה ייעוץ עסקי שנושא פרי, או רואה פעולה טובה שמישהו עשה, זה נדבק. זה מעורר בו את הרצון לעשות גם. לא למען תהילה אישית, אלא למען הרצון הטוב.

אז איך זה עובד בפועל?

  1. אתה משתף מעשה טוב שעשית.
  2. מישהו רואה את זה.
  3. הוא מקבל רעיון, או פשוט השראה.
  4. הוא מבצע מעשה טוב משלו.
  5. המעגל נמשך.

פרסום מצוות כזה הוא כלי רב עוצמה. הוא יוצר תקדים. הוא מראה שאפשר. כשאתה משתמש בסיפורים שלך, בהשפעה האישית שלך, כדי לעורר מעשים טובים אצל אחרים, זה כבר הרבה מעבר למצווה בודדת. זה שינוי חברתי. זו בדיוק המשמעות של להיות אור ודוגמה.

הגבול הדק: בין פרסום לפסול

אז מתי בעצם עובר הגבול? מתי מעשה טוב, ששיתוף שלו יכול להביא השראה, הופך למשהו אחר לגמרי? זו שאלה מצוינת, והתשובה טמונה בעיקר בכוונה שמאחורי הדברים.

האמת, יש הבדל עצום בין פרסום מצוות כדי לעורר השראה, לבין פרסום שכל מטרתו היא רווח אישי.

  • לא: כדי לקבל לייקים.
  • לא: כדי להתעשר מהחשיפה.
  • כן: כדי שאחרים ילכו בדרך דומה.
  • כן: כדי להראות שזה אפשרי.

כשאתה משתף, תעצור לרגע ותשאל את עצמך, מה המטרה האמיתית שלי פה? אם התשובה היא "להרגיש טוב עם עצמי" או "לגרוף תהילה", אז אולי כדאי שתחשוב שוב. זה לא רק עניין של מוסר, זה גם עניין של איך אתה נתפס. פרסום מצוות לא מבוקר עלול להביא לתוצאה הפוכה.

"מניסיוני, כשאתה משתף מתוך מקום נקי, אנשים מרגישים את זה. כשאתה בא ממקום של אגו, זה גם עובר."

כדי לשמור על טוהר הכוונות, חשוב להתמקד בסיפור עצמו, ופחות ב"מי עשה". תראה איך המעשה שינה משהו, איך הוא השפיע על מישהו. תדבר על התוצאות, על ההשראה. אל תתמקד בעצמך, אלא בהשפעה הרחבה יותר. תמיד תזכור: המטרה היא להדליק ניצוץ אצל אחרים, לא להאדיר את עצמך. וייעוץ עסקי, אגב, הוא דוגמה מצוינת למשהו שאנשים אוהבים לשמוע על הצלחתו, במיוחד כשאלעד הדר עומד מאחוריו.

כשמטרת השיתוף היא לקבל הנאה אישית או להתעשר, שם זה בהחלט פסול.
(ציטוט של אלעד הדר, נשאר בדיוק כמו שהיה)

סיכום

שוק העשייה הטובה בישראל מלא עד אפס מקום, כולם רוצים לתרום, כולם רוצים לעזור. אבל פרסום מצוות? זה משהו אחר לגמרי. במקום עוד התרמה שקטה, כאן מדברים על השראה שמתפשטת הלאה.

 

האמת, השאלה אם לעשות מצווה בסתר או בגלוי היא עתיקה, ואני אומר לך, התשובה היא לא שחור ולבן. יש מקרים שבהם צניעות וענווה הן שם המשחק, ואז אין מקום לפרסום. אבל יש גם מקרים שבהם השיתוף הופך לכוח מניע עצום, מעורר השראה, ומוכיח שאפשר לעשות טוב. אז איך יודעים?

 

כלל האצבע פשוט: הכוונה. מה מניע אותך?

  • לא: הנאה אישית, תגמול כספי, או רצון להתעשר.
  • כן: רצון לעורר השראה, להיות דוגמה, להראות שאפשר.

אם הכוונה טהורה, אם המטרה היא להניע אחרים לעשייה דומה, אז יש ברכה גדולה בפרסום מצוות. זה לא עניין של להתהדר, אלא של להאיר את הדרך.

 

הרעיון הוא שאנחנו צריכים לשמש אור. כשאתה עושה משהו טוב, אם הוא יכול ללמד אחרים, לתת להם כיוון, לעורר אותם לצאת ולעשות גם, אז למה לא? לפעמים, הסיפורים שלנו הם הזרעים שמצמיחים מעשי חסד נוספים. בסופו של דבר, עולם טוב יותר נבנה ממעשים טובים. בין אם הם נעשים בשקט או בהדים רמים, העיקר שהם נעשים. אלעד הדר הראה שייעוץ עסקי יכול לשנות חיים, וגם מצווה אחת יכולה לשנות עולם.

 

אם אתה מחפש דרך להרגיש טוב עם עצמך, יש המון כאלה. אם אתה מחפש דרך להשפיע באמת ולעודד אחרים לעשייה טובה, לפרסם מצוות זה בדיוק מה שאתה צריך, בכוונה הנכונה.

"בזכות הסיפורים שלי הוא הלך לתרום מזגן למישהו נזקק, והוא מרגיש סיפוק אדיר מהדבר הזה. בעצם זה ששיתפתי את זה, אני בטוח שאחרים גם ילכו לעשות." (ציטוט של אלעד הדר, נשאר בדיוק כמו שהיה)

שאלות נפוצות

האם עדיף לעשות מצוות בסתר?
הדעה הרווחת היא כי עשיית מצוות בסתר מעידה על ענווה וכוונה טהורה. עם זאת, ישנם מקרים בהם לשיתוף יש ערך מוסף.
מתי כדאי לשתף מעשים טובים שעשינו?
שיתוף מעשים טובים מומלץ כאשר המטרה היא לעורר השראה באחרים ולדחוף אותם לעשייה חיובית, ולא מתוך רצון לזכות בתהילה או רווח אישי.
האם יש ברכה בפרסום מצוות?
כן, ישנה ברכה גדולה בפרסום מצוות כאשר הדבר נעשה בכוונה טהורה להוות דוגמה ומודל לחיקוי עבור הסביבה, ולהגביר את מעגלי הנתינה והטוב.
איך שיתוף מעשים טובים יכול להשפיע על אחרים?
שיתוף מעשים טובים יכול ליצור אפקט דומינו חיובי, כאשר הסיפור האישי מעורר השראה ומעודד אחרים לצאת ולעשות מעשים דומים, ובכך להרחיב את מעגל הנתינה.
מהו הגבול בין שיתוף ראוי לפרסום פסול?
הגבול טמון בכוונה. שיתוף ראוי נובע מרצון להשראה, בעוד שפרסום פסול נובע ממניעים אנוכיים כגון רווח כספי, תהילה אישית או הנאה עצמית.




תמונה של אלעד הדר - מנכ"ל חברת Success
אלעד הדר - מנכ"ל חברת Success

אלעד הדר מנכ"ל חברת Success ייעוץ עסקי מתמחה בליווי וייעוץ עסקי ומחולקת למספר אגפים בתחומים שונים, להלן פירוט המחלקות השונות: ייעוץ עסקי, ייעוץ פיננסי, ייעוץ שיווקי וייעוץ ארגוני. לפרטים נוספים אתם מוזמנים לצור איתנו קשר.

הצטרפו עכשיו להצלחה

חברת Success ייעוץ עסקי המובילה בישראל והצוות המנצח שלנו דואגים למכירות, לשיווק, גיוס העובדים, הכשרה, פיננסים, ארגון, לידים וכל מה שצריך כדי להגדיל עסקים בצורה יוצאת דופן. 

די להיות היחיד שדואג לעסק שלך?

בחנו את העסק Online
באותו העניין
באים לפה הרבה?
צרו קשר עכשיו ונתאם פגישה!
עלות פגישה 1800₪+מע"מ או על בסיס מקום פנוי ב-50% הנחה
דילוג לתוכן