
שוק העסקים בישראל מלא עד אפס מקום, וכולם מחפשים מקצוענים עם ניסיון של שנים. אבל התחלה בלי ניסיון? זה סיפור אחר לגמרי. כאן לא מדברים על תאוריות או השתלמויות, אלא על איך קופצים למים ופשוט עושים את זה.
מכשול הניסיון: למה כולם שואלים?
שוק העסקים בישראל מלא עד אפס מקום בשאלות. אבל שאלה אחת, חוזרת על עצמה יותר מכולם. "האם צריך ניסיון?"
אנשים רבים נרתעים מלעשות את הצעד הראשון, כי נדמה להם שבלעדי ניסיון קודם, הם פשוט לא יצליחו. השיחה הזו עולה שוב ושוב, בין אם זה בייעוץ, בפוסטים ברשתות או סתם בשיחת קפה. תמיד יש מישהו שחושש שהוא לא "מספיק מנוסה" כדי להתחיל. כאילו ניסיון הוא תנאי בל יעבור.
האמת? זו מלכודת מחשבתית מסוכנת.
כל דבר מתחילים בחיים בלי ניסיון, גם לאכול עם מזלג. (ציטוט של אלעד, נשאר בדיוק כמו שהיה)
הרי אף אחד לא נולד יודע הכל. רוב העסקים, רוב הפרויקטים, רוב ההחלטות הגדולות שלנו, התחילו לגמרי מאפס. בלי ידע מוקדם. בלי שום רקע בתחום. אתה רוצה להקים עסק חדש? אתה מפחד שלא תדע איך?
כן אתה תפחד.
זה טבעי. אבל החשש הזה, הוא לא בהכרח אמיתי. כל התחלה בלי ניסיון היא הזדמנות ללמוד ולהתפתח. אתה לא צריך להיות מומחה לפני שאתה מתחיל. אתה הופך למומחה ככל שאתה עושה. זו השאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו: האם אנחנו מוכנים ללמוד?
- לא צריך תואר שני בניהול כדי לפתוח עסק של אוכל רחוב.
- לא צריך 10 שנות ותק בשיווק כדי לקדם מוצר שאוהבים.
- כן צריך רצון.
- כן צריך ללמוד בדרך.
אתה תגלה ש"ניסיון" הוא משהו שנבנה צעד אחר צעד. לא אוצר שצריך למצוא לפני שמתחילים את המסע. אתה נתקל במכשולים. נופל. קם. וכל חבטה קטנה בסוף הופכת אותך לחזק יותר, מנוסה יותר.
תינוק שגם הוא התחיל בלי ניסיון
שוק העסקים בישראל עמוס עד אפס מקום בהבטחות. אבל התחלה בלי ניסיון? זה משהו אחר לגמרי. כאן לא מדברים על תיאוריות באוויר, כאן מדברים על ביצוע בשטח.
אנחנו שוכחים שפעם, ממש מזמן, הייתם תינוקות קטנים שלא ידעו כלום. נשמע בנאלי? תחשבו רגע על ללכת. איך למדתם? לא קמתם יום אחד ופשוט רצתם. הרי כולנו התחלנו את החיים שלנו בלי ידע, בלי ניסיון, בלי שום מושג באיך עושים אפילו את הדברים הכי בסיסיים.
זה מתחיל בקימה ונפילה, שוב וש
עסק חדש: להתחיל בלי לדעת הכל
שוק העסקים בישראל מלא עד אפס מקום. אבל עסק חדש? זה משהו אחר לגמרי. כאן מדברים על ביצוע בשטח, לא רק על רעיונות.
אתה רוצה לפתוח עסק חדש, ומיד קופצת השאלה: האם יש לי מספיק ניסיון? הפחד הזה משתק. האמת, אף אחד לא נולד עם ניסיון בעסק ספציפי. לא ידעת ללכת פעם אחת. לא ידעת לאכול עם מזלג. הכל התחיל באפס ידע וניסיון.
זה הכלל גם בעולם העסקים. כל דבר שאתה עושה בפעם הראשונה, הוא פעם ראשונה. זה נשמע מובן מאליו, אבל הרבה אנשים שוכחים את זה. ההתחלה בלי ניסיון היא נקודת המוצא של כולם.
"כל דבר מתחילים בחיים בלי ניסיון, גם לאכול עם מזלג."
(ציטוט של אלעד לוי, נשאר בדיוק כמו שהיה)
רוב האנשים חושבים שהם צריכים ללמוד *הכל* לפני שהם קופצים למים. בפועל, אתה לומד תוך כדי. הדבר החשוב הוא פשוט להתחיל.
מה הוא לא / מה הוא כן:
- לא: לחכות לניסיון מושלם.
- כן: לקפוץ למים וללמוד תוך כדי תנועה.
- לא: לצפות שיהיה לך את כל הידע מראש.
- כן: להבין שטעויות הן חלק מתהליך הלמידה.
תינוק קם ונופל, קם ונופל, עד שלבסוף הוא הולך. עסק זה אותו דבר. אתה תטעה, תתאושש, ותלמד. כמה זה חשוב להפנים את זה? מאוד. תלמידי קורסים רבים מסיימים את הלימודים, מרגישים שיש להם ידע, אבל חסר להם האומץ להתחיל. ברוב המקרים, הלימודים הם ידע, לא ניסיון. ניסיון נרכש בעשייה. אז קדימה, תעשה.
אם אתה רוצה לפתוח עסק מסוים, למשל כמו שיפודי סמי ובניו (ממליץ בחום דרך אגב, תגידו שאלעד שלח אתכם!), הייתי כן ממליץ ללכת לעבוד שם, או בעסק דומה, ולו רק כדי לראות אם זה מה שבאמת חשבת. לראות את מאחורי הקלעים.
אבל אחרי הבדיקה הזו? פשוט סמוך על עצמך. צא לדרך.
מתי כן כדאי לצבור ניסיון מקדים?
רוב הדברים בחיים, בוודאות, מתחילים בהתחלה בלי ניסיון. אבל בוא נודה, יש מצבים מסוימים שבהם קצת ידע מקדים לא רק שיכול לעזור, הוא הכרחי. הרי לא תצפה ממנתח לבצע ניתוח לב פתוח בפעם הראשונה בחייו, נכון? יש תחומים, בעיקר אלה שדורשים השקעה כספית משמעותית או שיש בהם רגולציה הדוקה, שבהם ניסיון מעשי הוא קריטי לפני שקופצים למים העמוקים.
למשל, ענף המסעדנות. אתה אוהב לאכול? מעולה. זה לא אומר שאתם מבינים איך לנהל מטבח, לסנכרן מלצרים, להתמודד עם ספקים או לפתור בעיות תברואה. אלה דברים שלומדים רק בשטח. זה לעבוד שעות ארוכות, לעיתים גם משמרות כפולות. הניסיון הזה חיוני.
"אני יכול להגיד לכם בוודאי, לך לעבוד קודם בעסק של מזון, תרכוש ניסיון, תראה אם זה מתאים לך, כי יכול להיות שאולי פינטזת על משהו אחר, כי אתה אוהב לאכול שווארמה, אז אתה חושב שזה טוב."
(ציטוט של אלעד, נשאר בדיוק כמו שהיה)
אלו רק חלק מהסיבות שבגללן חשוב לצבור ניסיון בענפים מסוימים:
- כן – הבנה אמיתית של לוגיסטיקה וספקים.
- כן – חשיפה לבעיות לא צפויות ואתגרי תפעול.
- כן – הבחנה בין פנטזיה למציאות העסקית.
- לא – מספיק רק "לאהוב את התחום".
- לא – להסתמך רק על ידע תיאורטי מספרים.
תבין, אין תחליף לחוויה. היא זו שמאפשרת לך לזהות תקלות לפני שהן קורות, לנהל משברים ביעילות ולבנות מודל עסקי בר קיימא. זה לא אומר שאין כאן התחלה בלי ניסיון, אלא שאת הניסיון אפשר לרכוש כשכיר, לפני שאתה קופץ להיות הבוס.
ההבדל המהותי בין ידע לניסיון
שוק העבודה מלא עד אפס מקום בדרישות לניסיון. אבל התחלה בלי ניסיון? זה משהו אחר לגמרי. במקום להתיישר עם דרישות השוק, כאן מדברים על איך באמת מתחילים, גם כשאין לך כלום.
ידע זה לא ניסיון
יש הבדל עצום בין ידע שצוברים בתיאוריה לבין ניסיון שנבנה מהשטח. לימודים, קורסים, סדנאות, כל אלה יתנו לך בסיס מצוין, תיאוריות, כלים. אתה תקבל את המפה. אבל ללכת בשטח, להיתקל במכשולים אמיתיים, להתלכלך, לטעות, זה כבר ניסיון. וזה משהו שאף ספר לימוד, מוצלח ככל שיהיה, לא יכול להחליף.
איך זה עובד בפועל?
תחשבו על תינוק שמתחיל ללכת. האם יש לו ניסיון? בטח שלא. הוא קם, נופל, נחבט, בוכה. ואז קם שוב. זו ההתחלה בלי ניסיון. והסביבה? היא תומכת, מעודדת. בעסק, זה דומה מאוד. אתה תעשה דברים בפעם הראשונה, תטעה, תתאושש ותלמד.
- לא ידע פורמלי שמגיע מבית ספר.
- כן התמודדות עם בעיות אמיתיות שרק השטח מייצר.
- לא צ'ק ליסט של "עשה ואל תעשה".
- כן פתרונות יצירתיים שלא לומדים באף קורס.
הידע הוא תנאי הכרחי, אבל הוא אף פעם לא מספיק. הוא כמו ארגז הכלים שלך. אבל הניסיון? הוא לדעת מתי להוציא איזה כלי, איך להשתמש בו בבעיות בלתי צפויות, ובעיקר, איך לא להיבהל כשמשהו משתבש. שילוב חכם של שניהם ייתן לך את המקפצה הכי טובה.
האמת, רוב האנשים מפחדים מהלא נודע.
אבל זה בדיוק המקום שבו צומחים.
סיכום: האומץ להתחיל
רוב האנשים מחכים לרגע המושלם. מחכים שיהיה להם את כל הידע, את כל הניסיון, את כל הביטחון. אתה מבין, זה פשוט לא יקרה. כל מסע, וזה לא משנה כמה הוא מרתק או מורכב, מתחיל תמיד באותו מקום: בצעד הראשון. והדבר הזה, הצעד הראשון, הוא תמיד התחלה בלי ניסיון.
זה אומר שתמיד תהיה איזה פינה שחורה, משהו שאתה לא יודע. וזה בסדר גמור. אל תיתן לחוסר הניסיון הזה לשתק אותך. במקום לחפש להגיע ל־100% מוכנות, תתחיל עם 20%. זה הרבה יותר ממה שיש לך עכשיו.
- לא לחכות ל"אחרי ש".
- כן להתחיל, עם מה שיש, עכשיו.
- לא לתת לפחד משגיאות לעצור אותך.
- כן לראות בכל טעות הזדמנות ללמוד.
התמדה היא שם המשחק. תיפול, תקום. תטעה, תתקן. בדיוק כמו תינוק שלומד ללכת. בפעם הראשונה זה מגושם, נופלים. אבל כל נפילה היא שיעור. אחרי עשרה ניסיונות כבר הולכים יותר יציב. אחרי מאה כבר רצים.
"כל דבר אתה עושה פעם ראשונה, וזה בסדר גמור. התמדה היא המפתח." (ציטוט של אלעד לוי, נשאר בדיוק כמו שהיה)
זו ההתפתחות תוך כדי תנועה. זה אומר ללמוד תוך כדי עשייה, לשכלל את הכישורים לאורך הדרך. הדבר החשוב ביותר הוא האומץ להתחיל. קדימה, צא לדרך.
שאלות נפוצות
האם חובה לצבור ניסיון לפני פתיחת עסק?
מה ההבדל בין ניסיון לידע?
איך מתגברים על הפחד מחוסר ניסיון?
האם כדאי לעבוד בתחום לפני פתיחת עסק דומה?
מאמרים נוספים שיעניינו אתכם