
שוק המשלוחים בישראל, ובמיוחד בתחום המסעדות, רווי ושחוק. אבל רגע, הקמת עסק משלוחים שמתיימר להתחרות בענקיות הקיימות? זה כבר סיפור אחר לגמרי. כאן לא מדברים על עוד עגלת קפה, אלא על אתגר בסדר גודל שמצריך חשיבה מחוץ לקופסה.
מבוא: עסק משלוחים כנגד ענקיות השוק
שוק משלוחי האוכל בישראל מלא עד אפס מקום. אבל הקמת עסק משלוחים שיתחרה בוולט? זה משהו אחר לגמרי. במקום עוד רעיון שנשמע טוב על הנייר, כאן מדברים על סיכויי הצלחה בשטח.
השוק הזה התפתח במהירות מטאורית בשנים האחרונות, ושינה לגמרי את הרגלי הצריכה שלנו. פתאום, אוכל מסעדות זמין בכל מקום, בלחיצת כפתור. הנוחות הזו יצרה ציפיות חדשות ופלטפורמות כמו וולט ניצלו זאת עד תום.
האמת, רוב מי שניסה להיכנס לתחום הזה אחרי השחקניות הגדולות, לא הצליח. רק מותג אחד הצליח לזנב קצת, אבל זה קרה בעיקר בזכות מימון אדיר ומלחמה על מחיר. הם מציעים עמלות נמוכות לעסקים, מה שמושך אותם, אבל דורש המון הון כדי לשרוד.
רוב האנשים חושבים שוולט היא חברת שליחויות. טעות.
היא חברת פרסום.
אתה קונה מהם תנועה, וזה הכוח האמיתי שלהם. יכולתם להביא כמות אדירה של לקוחות לעסקים פשוט מפתיעה.
מעבר לכך, יש פה "חוק הראשוניות".
It is better to be first than it is to be better. (ציטוט של אלד, נשאר בדיוק כמו שהיה)
הם היו הראשונים. הם קבעו את ברירת המחדל, וזה יתרון כמעט בלתי ניתן לעקיפה. ייקח לך המון זמן וכסף כדי בכלל לנסות להתמודד מולם.
הבידול שלך לא יכול להיות המחיר. זה קרב נצחי שלא מנצחים בו.
אם אתה לא מביא רעיון חדשני באמת, משהו שמפרק את המודל הקיים, הקמת עסק משלוחים בכדי להתחרות בוולט? כנראה שזה חסר טעם.
המודל העסקי של וולט: לא מה שחשבתם
שוק המשלוחים בישראל מלא עד אפס מקום. אבל וולט? זה משהו אחר לגמרי. במקום עוד חברת שליחויות שמנסה לדחוס עוד אופנועים לכביש, כאן מדברים על מכונה משומנת של כסף.
רובנו רואים את וולט כפלטפורמת משלוחים, אבל האמת מורכבת יותר. וולט היא קודם כל חברת פרסום ענקית. העסקה שהם מציעים לבתי עסק היא לא רק שינוע, אלא הבאת תנועת לקוחות עצומה.
זה הכוח שלהם. הם צברו מותג חזק, כזה שגורם ללקוחות לפתוח את האפליקציה בברירת מחדל, עוד לפני שהם חושבים על מסעדה ספציפית.
הם השקיעו הון בבניית המודל הזה. עבור מסעדה, וולט היא ערוץ שיווק עוצמתי. אתה מקבל חשיפה לאלפי לקוחות פוטנציאליים, בלי שתצטרך להשקיע בשיווק דיגיטלי או לבנות מערך משלוחים משלך.
הנה מה וולט מציעה, בראי אחר:
- כן – פלטפורמה טכנולוגית מתקדמת.
- לא – רק שליחים עם קלמר.
- כן – מנוע שיווקי שמביא לקוחות.
- לא – רק גבייה של עמלה על כל הזמנה.
- כן – בניית הרגלי צריכה.
הם מבינים משהו חשוב: עדיף להיות ראשון מאשר להיות טוב יותר. הם היו שם בהתחלה, והיום הם ברירת המחדל. כל הקמת עסק משלוחים מתחרה צריכה להבין שהיא לא נלחמת בחברת שליחויות, אלא במפלצת שיווקית עם כיס עמוק מאוד ויתרון של עשרות מיליוני שקלים בבניית תודעה.
"It is better to be first than it is to be better." (ציטוט של ג'ק טראוט, נשאר בדיוק כמו שהיה)
כוחה של הראשוניות: למה להיות ראשון זה חשוב
שוק המשלוחים בישראל מלא עד אפס מקום, ונדמה שיש שחקן אחד שפשוט שולט בו. אבל כשמדובר בוולט? זה משהו אחר לגמרי.
הם הגיעו ראשונים, וכאן טמון כל הסיפור. הפתגם העסקי המפורסם אומר: "It is better to be first than it is to be better". עדיף להיות ראשון מאשר להיות טוב יותר. הסיבה פשוטה: הקהל זוכר את מי שהיה שם קודם. מי שקובע את הסטנדרט קובע את כללי המשחק.
תחשוב על זה: ברגע ששם כמו וולט הופך ל"ברירת מחדל" בראש של הלקוח, כמעט בלתי אפשרי לערער על זה. הם הטביעו את חותמם. הם לא רק חברת משלוחים, הם מותג שמוביל גם קמפיין פרסום אגרסיבי, מייצר תנועה בלתי פוסקת לעסקים שעובדים איתם. הכוח שלהם הוא לא רק בהובלה, אלא ביכולת להפגיש את הלקוח עם ספקים, וזה שווה המון.
יש פה חוק הראשוניות. הוא אומר: It is better to be first than it is to be better. הוא אומר, עדיף שתהיה ראשון במשהו מאשר שהיית טוב יותר במשהו, והם היו ראשונים. אז כולם הולכים בברירת המחדל כרגע להזמין מהם. ייקח המון המון זמן עד שאתה תצליח ותוכל בכלל להתחרות במישהו כמוהם, והבידול לא יכול להיות המחיר.
(ציטוט של אלד, נשאר בדיוק כמו שהיה)
החוק הזה הוא קדוש בעולם העסקים. חברות כמו קוקה-קולה (שתמיד הייתה שם) או גוגל (שהייתה הראשונה שפיצחה את מנועי החיפוש), כולן נהנות מיתרון עצום בזכות הראשוניות. גם אם מגיעים מתחרים "טובים יותר" טכנולוגית או עם מחירים נמוכים יותר, המקום הראשון כבר נתפס, והמודעות של הצרכן מקובעת.
אז, אם אתה חושב על הקמת עסק משלוחים שיתחרה בוולט רק על סמך מחיר, כנראה שאתה בדרך הלא נכונה. בידול אמיתי ומחדש הוא המפתח היחיד שעשוי לפתוח דלת לשוק הזה. בלי ייחוד אמיתי? אתה פשוט תיבלע בים של רצון טוב. זה קצת כמו לבנות אונייה שתטבע. בלי רעיון חדשני ופורץ דרך, פשוט אין טעם. אתה צריך להיות ראשון במשהו אחר. אחרת, הסיכויים נמוכים למדי.
אתגרי התחרות בשוק רווי: למה לא כדאי לחקות?
שוק המשלוחים בישראל מלא עד אפס מקום. אבל וולט? זה משהו אחר לגמרי. במקום עוד חברת שליחויות, כאן מדברים על אימפריית פרסום.
ניסיון להקים עסק משלוחים שמתחרה בוולט נראה כמו רעיון טוב על הנייר, בעיקר כשרואים את ההצלחה המסחררת שלהם. האמת? רוב מי שניסה לחקות את המודל שלהם נכשל. ובגדול. מדובר פה על מותג ששולט בשוק, וקשה מאוד לערער את מעמדו. אתה מגיע לשטח שרווי עד אפס מקום, עם ענקיות שיכולות להרשות לעצמן לשחק עם המחיר, יתרון שאין לך.
מה וולט באמת מוכרת?
אנשים חושבים ש-Wolt היא חברת שליחויות טהורה. טעות.
- לא חברת שליחויות קלאסית.
- כן פלטפורמת פרסום אדירה.
- לא מוכרת רק שליחויות.
- כן מוכרת תנועה לעסק שלך, וזו תנועה יקרה.
הם מביאים תנועה עצומה לבתי עסק, וזה הכוח האמיתי שלהם. אתה לא קונה מהם רק שליח, אתה קונה מיקום ב"קניון" הדיגיטלי הכי גדול בארץ.
הקמת עסק משלוחים מתחרה דורשת מימון עצום. אתה מדבר על שריפת מיליונים רק כדי לנסות ולהשתוות, שלא לדבר על לעקוף. יש פה שחקנית אחת חזקה שהייתה הראשונה להיכנס. חוק הראשוניות אומר הכל:
"It is better to be first than it is to be better."
(ציטוט של אלד, נשאר בדיוק כמו שהיה)
הם היו שם קודם. נקודה. כל שאר השחקנים שנכנסו שיחקו על מחיר, וזה מוביל לשחיקה. אם אין לך רעיון חדשני באמת, משהו שישנה את כללי המשחק, אתה פשוט תשרוף כסף. המחיר הוא לא המגרש שלך. אתה צריך בידול אמיתי, לא עוד הורדת עמלה. זה מסוכן. מאוד.
אסטרטגיות בידול: הדרך להצליח בשוק תחרותי
שוק המשלוחים בישראל? רווי. לפתוח עוד פלטפורמה שנראית כמו כל השאר זה מתכון בטוח לכישלון. הדרך היחידה לפרוץ היא דרך חדשנות אמיתית. לא מספיק להיות "קצת יותר טוב".
אתה צריך לזהות נישה. מקום שאף אחד עוד לא נגע בו, או לפחות לא נגע בו נכון. לחשוב מחוץ לקופסה.
- לא עוד מודל דמי שירות נמוכים יותר.
- לא עוד הבטחה למשלוח מהיר יותר בעוד 5 דקות.
הדבר המרכזי הוא לפתח ערך ייחודי. מה אתה יכול להציע שהלקוחות משוועים אליו, אבל הרעיונות הקיימים לא מספקים? זה המקום שבו הקמת עסק משלוחים יכולה להצליח.
אני אומר לך, זה לא יהיה קל. Wolt הייתה שם ראשונה. ההצלחה שלהם נבנתה על כוחה כפלטפורמת פרסום, לא רק לוגיסטיקה. הם מביאים תנועה, וזו הסחורה הכי יקרה היום.
"It is better to be first than it is to be better."
(ציטוט של אלד, נשאר בדיוק כמו שהיה)
האמירה הזו חזקה. להיות הראשון משאיר חותם. כדי להתמודד עם זה, אתה חייב להביא משהו שונה לגמרי. לדוגמה:
- משלוחים אקולוגיים בלעדיים באופניים חשמליים ברחבי ת"א.
- התמחות בנישת אוכל מיוחדת (למשל, רק אוכל טבעוני גורמה).
- פלטפורמה המשלבת משלוח מיידי עם חווית קנייה אישית, כמו "קונסיירז' משלוחים".
אם לא תביא רעיון חדשני ומבודל באמת, הקמת עסק משלוחים שמתחרה בוולט יהיה חסר טעם. מניסיוני, אין קיצורי דרך בשוק כזה. אתה צריך אסטרטגיה ברורה, ייחודית ושאינה מתבססת על מחיר בלבד.
סיכום: כדאיות יזמות בעולם המשלוחים
שוק המשלוחים בישראל רווי לגמרי. הוא רווי ורווי עם הוכחות בשטח. רוב מי שניסה להיכנס לתחום המשלוחים התקשה ואף נכשל למול העוצמה של Wolt. יש רק מותג אחד שהצליח לנגוס נתח שוק משמעותי, וזה קרה בזכות מודל כלכלי מאוד אגרסיבי, שנסמך על מימון כבד ותחרות מחיר בלבד.
אבל האם זה אומר שאין מקום ליזמות? לא בהכרח.
לא רק משלוח: מודל העסקי האמיתי של Wolt
רוב האנשים רואים את Wolt כחברת משלוחים. הם טועים. עסק כזה, בבסיסו, הוא חברת פרסום ענקית. הכוח האמיתי שלה טמון ביכולת לייצר תנועה בלתי נפסקת של לקוחות לבתי עסק.
- לא חברת שליחויות.
- כן חברת פרסום עם לוגיסטיקה.
לכן, אם אתה שוקל הקמת עסק משלוחים, אל תחשוב רק על לוגיסטיקה. חשוב על שיווק, על איך תביא לקוחות, ועל מה הערך המוסף שלך מעבר להובלה מנקודה א' לנקודה ב'.
הכוח של הראשוניות: למה קשה כל כך להתחרות?
יש משפט חכם שאומר: "It is better to be first than it is to be better". Wolt הייתה הראשונה, והיא קטפה את הפירות. הצרכנים רגילים אליה, ולשנות הרגלים זה קשה. בדרך כלל היזמים בתחום לא מבינים את המשמעות של זה.
"סביר להניח שלא תצליח כמו שרוב מי שניסה בתחום שלך לא הצליח."
(ציטוט של אלדד, נשאר בדיוק כמו שהיה)
כדי להתחרות, אתה חייב להציע משהו באמת שונה. בידול במחיר לבדו הוא דרך בטוחה להפסיד המון כסף, מה גם שאתה נכנס לתחרות מול תאגיד עם כיסים עמוקים. אם אין לך רעיון חדשני ופורץ דרך, כזה שמשנה את כללי המשחק, כנראה שמוטב לחשוב שוב.
המלצות ליזמים: לחשוב מחוץ לקופסה
אלו הפעולות שבאמת יבחנו אם יש לך סיכוי:
- מחקר שוק מקיף: להבין בדיוק איפה הכישלונות של המתחרים.
- איתור נישה: האם יש קהל ספציפי או שירות שאינו מקבל מענה מספק?
- מודל עסקי חדשני: לא רק "מהיר יותר" או "זול יותר". (לא עובד).
- בניית תוכנית אסטרטגית: איך אתה מתמודד מול ענק כמו Wolt?
במילים אחרות, צריך הרבה יותר מרצון טוב.
אם אתה מחפש להיכנס לשוק בצפיפות רבה, יש המון אופציות. אם אתה מחפש באמת להביא ערך חדש וייחודי לעולם המשלוחים, ייתכן שיש לך סיכוי, בתנאי שהבידול שלך משמעותי באמת.
שאלות נפוצות
האם שוק משלוחי האוכל רווי?
מהו סוד הצלחתה של וולט?
האם ניתן להתחרות בוולט על בסיס מחיר?
מהו 'חוק הראשוניות' בהקשר עסקי?
איזה בידול יכול לעזור לעסק חדש בשוק המשלוחים?
מאמרים נוספים שיעניינו אתכם