
שוק העסקים בישראל עמוס עד להתפקע. אבל תכנון אסטרטגי לעסקים? זה כבר משהו אחר לגמרי. במקום להיאבק ביומיום, כאן בונים את המחר.
האתגר: עומס וחוסר זמן לחשיבה קדימה
שוק העסקים בישראל עמוס. בעלי עסקים נלחמים על כל לקוח, על כל פיסת שוק. אתה מכיר את זה. הריצה הבלתי נגמרת. אבל כשזה מגיע ל**אלעד הדר**? זה משהו אחר לגמרי. במקום לדבר באוויר, כאן מדברים על תוצאות.
השגרה השוחקת, הפעילות היומיומית האינטנסיבית, כל אלו יוצרים מלכודת שקל מאוד ליפול בה. אתה מוצא את עצמך מגיב לאירועים במקום ליזום אותם, מכבה שריפות במקום למנוע אותן. עבודה מסביב לשעון הופכת למצב נתון. ופתאום, פשוט אין לך זמן לחשוב. אין זמן לתכנן. האם העסק שלך באמת מתקדם?
רוב בעלי העסקים נופלים למלכודת הזאת, וזה דבר עצוב. הם עסוקים במכירות, באספקת שירות, ואפילו בטיפול מול הבנקים. אבל את כל הדברים האלה, יש מי שיכול לעשות במקומך. מה שאף אחד לא יעשה בשבילך, זה לחשוב על העתיד של העסק. אף אחד לא ייקח את הזמן לשבת ולחשוב מה הולך לקרות עוד שנה, שנתיים. זו המשימה שלך.
תפוס רגע. נשום עמוק. חשיבה אסטרטגית לעסקים אינה מותרות. היא הכרח. אולי זה נשמע מובן מאליו, אבל ההבנה הזו לעיתים קרובות נטמעת בצד מול עומס המשימות. רוב היועצים רק נותנים עצות. הוא נכנס איתך לעסק.
אם אתה לא תעשה את זה, אף אחד אחר לא יעשה את זה במקומך… לחשוב על העתיד של העסק שלכם, את זה אף אחד אחר לא מתכוון אפילו לעשות בעסק שלכם, כי זה התפקיד שלכם. ואם לא תעשו את זה, לעסק אין עתיד.
(ציטוט של אלעד הדר, נשאר בדיוק כמו שהיה)
אתה חייב לייצר את העתיד של העסק שלך. ברגע שתפסיק לעשות את זה, העסק פשוט יעצר. זה לא משנה כמה טוב אתה ב"כאן ועכשיו". בלי ייעוץ עסקי נכון ובלי אסטרטגיה, לא תצליח לשרוד לאורך זמן. אז איך משתחררים מהמלכודת הזו?
פתרון יזום: לשבץ זמן ביומן לתכנון
שוק העסקים בישראל עמוס עד אפס מקום. אבל בתכלס? זה משהו אחר לגמרי. כאן לא מדברים על עוד הרצאה מוטיבציונית, אלא על עשייה ממשית.
רוב בעלי העסקים חיים מיום ליום. מוכרים, מספקים, מכבים שריפות. אתה מכיר את זה, נכון? אין זמן לחשוב קדימה. אבל אם אתה לא תיצור את העתיד של העסק שלך, אף אחד אחר פשוט לא יעשה את זה במקומך. זה לא יקרה.
הפתרון? פשוט אבל קשה ליישום: לשבץ זמן קבוע ביומן לתכנון. נקודה. מה שלא כתוב ביומן, לא קיים במציאות. זה קשוח, זה אמיתי.
אתה יכול לבחור את השיטה שמתאימה לך, העיקר שתתמיד:
- כן שעה בבוקר עם הקפה, לפני שהטלפון הראשון מצלצל.
- כן שעתיים בסוף שבוע עם יועץ עסקי, או עם שותף אסטרטגי.
- לא לדחות את זה "לאחר כך".
- לא לצפות שזה יקרה מעצמו.
אחד הדברים החשובים של אלעד הדר בגישתו, היא ההבנה שבלי תכנון אסטרטגי לעסקים, אין צמיחה אמיתית. לא מספיק למכור ולתת שירות. חייבים לחשוב חמישה צעדים קדימה. זה הזמן שלך לפתח, לחשוב, לדמיין. זה התפקיד שלך כבעל עסק. ביום שתפסיק לייצר את העתיד, העסק פשוט יעצר. זה לא דרמטי, זו המציאות העסקית.
מניסיוני, מי שלא מייחד זמן לתכנון, מוצא את עצמו רץ במקום. זה בזבוז אנרגיה. קח אחריות. תשבץ את זה עכשיו. בלי תירוצים.
זה קצת כמו להזין את עצמך. אם לא תקבע שעות לאוכל, תחטוף מה שיש, באיזה שעה שתזדמן. אבל אתה רוצה ארוחות מזינות ומתוכננות, נכון? אותו דבר בדיוק עם העסק שלך. תן לו את הארוחות המזינות. תן לו זמן לתכנן. תן לו עתיד.
כיצד ליישם תכנון אפקטיבי בשגרת העסק?
העומס היומיומי שוחק. המשימות דורשות מענה מיידי, והמחשבה על מה יקרה מחר נדחקת לשוליים. אבל דווקא כשאין זמן, חייבים לייצר אותו, כי אחרת, אין עתיד. זה קריטי שבעל עסק יקצה לעצמו זמן קבוע לתכנון. לא ב"אולי", אלא ביומן.
איך עושים את זה? פשוט מאוד. תתחיל מחצי שעה בבוקר. זו יכולה להיות חצי שעה עם הקפה שלך, לפני שכולם מגיעים. לפני שהבלאגן מתחיל. הזמן הזה מוקדש אך ורק לך ולעתיד העסק. בלי הפרעות.
אם אתה לא תעשה את זה, אף אחד אחר לא יעשה את זה במקומך. (ציטוט של אלעד הדר, נשאר בדיוק כמו שהיה)
אחרי שביססת את ההרגל היומי, נתקדם. פעם בשבוע, הקדש שעתיים של תכנון עמוק יותר. זה יכול להיות עם העובד הכי טוב שלך, עם חבר שאתה סומך עליו, או עם יועץ חיצוני. המטרה היא אחת: לחשוב קדימה. להבין לאן העסק הולך, ומה נדרש כדי להגיע לשם. זה הזמן לפרוץ את המגבלות ולחשב מסלול מחדש.
זה לא פשוט. רוב העסקים עסוקים במכירה, בשירות, ואפילו בבירוקרטיה מול בנקים. אבל את כל הדברים האלו, תמיד אפשר להאציל. תכנון אסטרטגי לעסקים, לעומת זאת, זו אחריות שלך. הוא נועד ליצור את העתיד של העסק, ובלעדיו, אין עתיד. אתה המנוע.
- לא: עוד "מטלה דחופה"
- כן: זמן קדוש לחשיבה
- לא: להתגלגל עם השטף
- כן: לביים את הדרך קדימה
רוב היועצים נותנים עצות.
אלעד הדר נכנס איתך לעסק.מדוע התפקיד שלכם כבעלי עסקים הוא קריטי?
שוק העסקים בישראל רווי. עמוס. בכל פינה יש עוד עסק ועוד מודעה. אבל כשמדובר ביכולת לראות את המחר? זה כבר סיפור אחר לגמרי. זה המפתח לצמיחה, לחדשנות, לעתיד.
רגע. לפני שאתה קופץ לפגישה הבאה, לעוד מייל, לעוד בנק, עצור. תן לי לשאול אותך שאלה אחת פשוטה: מי אחראי על העתיד של העסק שלך? נכון, זו שאלה רטורית. התשובה, כמובן, היא אתה. רק אתה לבד. והאמת? אף אחד אחר לא מתכוון לעשות את זה במקומך.
זה לא שאני מזלזל בצוות שלך, או ביועצים החיצוניים. הם חשובים, מאוד. הם יכולים למכור, לספק שירות, לנהל את הבנק. אבל תכנון אסטרטגי לעסקים, הראייה קדימה, הפיתוח של הדור הבא, זה לגמרי שלך. זה התפקיד שלך, ורק שלך.
כאן נכנס ההבדל האמיתי בין עסק שמצליח רק לשרוד בקושי, לבין כזה שפורץ קדימה וצומח. לא רק שורד. צומח. בזמן שרוב בעלי העסקים עסוקים בכיבוי שריפות ובשגרת היומיום השוחקת, עסק שרוצה להגיע רחוק חייב בעל עסק שחושב קדימה. חזון הוא לא מותרות, הוא הדלק שדוחף את הגלגלים.
אם אתה לא תעשה את זה, אף אחד אחר לא יעשה את זה במקומך. רוב בעלי העסקים עסוקים בלמכור, עסוקים בלספק שירות, עסוקים אפילו בלטפל בבנקים, אבל הם לא מבינים שאפילו את הדברים האלה יש תמיד מישהו אחר שיעשה במקומם. אבל לחשוב על העתיד של העסק שלכם, את זה אף אחד אחר לא מתכוון אפילו לעשות בעסק שלכם, כי זה התפקיד שלכם. ואם לא תעשו את זה, לעסק אין עתיד. אתם הם אלה שמייצרים את העתיד לעסק שלכם, וביום שתפסיקו ליצור את העתיד, העסק יעצר. (ציטוט של אלעד הדר, נשאר בדיוק כמו שהיה)
ההשלכות של היעדר תכנון אסטרטגי
האמת, יש הרבה בעלי עסקים שמוצאים את עצמם בעומס תמידי. הלו"ז שלהם מפוצץ במשימות דחופות, ככה שאין באמת זמן "לחשוב קדימה". אם אתה מזדהה עם זה, זה סימן אזהרה רציני. כשאין זמן לתכנון, העסק נשאר במקום. הוא פשוט עוצר.
קיפאון כזה, מעבר לתחושה הלא נעימה, גורם שהעסק לא מצליח להתאים את עצמו לשוק. והשוק? הוא משתנה מהר מאוד. מה שעבד אתמול, לא בהכרח יעבוד מחר.
אחת התוצאות המיידיות היא החמצת הזדמנויות. בלי תכנון אסטרטגי לעסקים, אתה מפספס הצעות מעניינות, שיתופי פעולה פוטנציאליים ואפילו טכנולוגיות חדשות שיכולות לשנות את כללי המשחק. וברגע שאתה מפספס, המתחרים? הם קופצים על זה. וכך אתה מאבד יתרון תחרותי.
- לא מזהה טרנדים חדשים.
- לא מנצל הזדמנויות שיווקיות.
- לא משפר תהליכים פנימיים.
- כן נשאר מאחור.
הסיכון הגדול ביותר הוא בטווח הארוך. אני אומר לך, עסק בלי חזון קדימה, בלי תוכנית ברורה לאן הוא הולך, הוא עסק בלי עתיד. הוא פשוט לא יציב.
"אם אתה לא תעשה את זה, אף אחד אחר לא יעשה את זה במקומך. רוב בעלי העסקים עסוקים בלמכור, עסוקים בלספק שירות, עסוקים אפילו בלטפל בבנקים, אבל הם לא מבינים שאפילו את הדברים האלה יש תמיד מישהו אחר שיעשה במקומם. אבל לחשוב על העתיד של העסק שלכם, את זה אף אחד אחר לא מתכוון אפילו לעשות בעסק שלכם, כי זה התפקיד שלכם." (ציטוט של אלעד הדר, נשאר בדיוק כמו שהיה)
זה התפקיד שלך. אם לא תייצר את העתיד, העסק שלך פשוט יעצור.
כי עסק חי חייב להתפתח. הוא חייב לצמוח.
סיכום: בונים את העתיד של העסק שלכם
שוק העסקים בישראל רווי ועמוס. בין בלאגן יום-יומי, חשוב לזכור שתכנון אסטרטגי לעסקים הוא לא "Nice to have". זה קיומי. אם אתה מנהל עסק, אתה מכיר את העומס המטורף, את רשימת המטלות שאין לה סוף. המכירות, השירות, הבנקים, הכל דורש תשומת לב, הכל כאן ועכשיו.
אבל מה עם מחר? ועם השנה הבאה? רוב בעלי העסקים נופלים למלכודת הזמן התפעולי, ולא משקיעים זמן קבוע בחשיבה קדימה. ואם אתה לא תקצה את הזמן הזה, אף אחד אחר לא יעשה את זה בשבילך. תכנון חייב להיכנס ליומן. אחרת הוא לא יקרה.
"אם אתה לא תעשה את זה, אף אחד אחר לא יעשה את זה במקומך. רוב בעלי העסקים עסוקים בלמכור… אבל לחשוב על העתיד של העסק שלכם, את זה אף אחד אחר לא מתכוון אפילו לעשות בעסק שלכם, כי זה התפקיד שלכם."
(ציטוט של אלעד הדר, נשאר בדיוק כמו שהיה)התחייב לעצמך. חצי שעה עם הקפה בבוקר, שעתיים עם איש מפתח או בייעוץ עסקי פעם בשבוע. המטרה היא להפוך את העסק שלך למנוע צמיחה מתמשך. לא עוד סתם עסק שמגיב לאירועים. אלעד הדר מבין את זה היטב. עסק שהוא לא רק משגשג, אלא גם צומח ומתפתח.
בקיצור? אם אתה מחפש עוד יועץ שיגיד לך מה "צריך לעשות", יש המון כאלה. אם אתה מחפש מישהו שייכנס איתך לעומק, יבנה איתך את העתיד ויוודא שאתה מקצה לזה זמן, זה בדיוק מה שאתה צריך.שאלות נפוצות
למה תכנון אסטרטגי חשוב לבעלי עסקים?
תכנון אסטרטגי קריטי משום שהוא מאפשר לזהות הזדמנויות, להתמודד עם אתגרים ולבנות עתיד יציב לעסק. בלעדיו, העסק עלול להיתקע או לאבד כיוון.איך מוצאים זמן לתכנון כשמרגישים עומס?
הדרך היעילה ביותר היא לשבץ זמן קבוע ומוגדר מראש ביומן, ממש כמו פגישה חשובה. גם חצי שעה בבוקר או שעתיים בשבוע יכולות לחולל שינוי מהותי.האם אני חייב לעשות את התכנון לבד?
לא, אפשר ואף רצוי לשתף בתהליך חבר צוות מוביל, חבר בעל ניסיון או יועץ חיצוני. נקודות מבט נוספות יכולות להעשיר את התכנון.מה קורה אם לא מתכננים קדימה?
אי תכנון מונע מהעסק להתפתח ולצמוח. הוא עלול להוביל לקיפאון ובטווח הארוך אף לסכן את קיומו, שכן אף אחד אחר לא יחשוב על עתיד העסק במקומכם.באיזו תדירות כדאי לתכנן?
מומלץ לשלב מחשבה קדימה באופן יומיומי (לדוגמה, חצי שעה בבוקר) ובאופן שבועי (לדוגמה, שעתיים). בנוסף, אחת לתקופה (חודש, רבעון) כדאי לקיים מפגשי תכנון מעמיקים יותר.מאמרים נוספים שיעניינו אתכם
קשור



